Waardering tonen? Hoe doe je dat?

Vaak denken we bij 'waardering' aan 'iets geven'. Maar niet alle cadeaus moeten geld kosten. Waardering tonen, dat gaat over respect: iemand appreciëren zoals die is en voor wat die doet. We geven je graag inspiratie:

  • Vraag hoe het gaat, toon belangstelling. Hoe is het op vakantie geweest? Hoe gaat het met de kinderen? Je hoeft het echt niet ver te zoeken: tijd en aandacht geven is een groot geschenk.
  • Vraag of alle materialen en producten (nog) compleet en in orde zijn? Is er iets (extra) nodig om goed of gemakkelijker mee te poetsen? Toegegeven, dit kost misschien wat geld - maar het is niet alleen een goede investering in jouw proper huis, je laat merken dat je de job van jouw huishoudhulp ernstig neemt.
  • Spreek uit wat je vindt dat jouw huishoudhulp goed doet. Wat is het eerste dat je opvalt als je binnenkomt nadat er gepoetst is? Wat zou je als eerste missen als jouw huishoudhulp niet meer zou komen? Vb. Dank je wel om de was alvast op te plooien, hierdoor kon ik wat langer met mijn zoontje spelen. 
  • Je kan begrip en geduld tonen wanneer je merkt dat het eens moeilijker gaat. Zo laat je zien dat je de hulp waardeert als mens met goede, maar ook minder goede dagen. Want die hebben we allemaal, nietwaar?
  • Toon waardering en geef aandacht zoveel als je kan. Zoveel als voor jou goed, echt en oprecht voelt. In een sfeer waarin mensen 'zich goed voelen zoals ze zijn', zullen ze liever werken. En in deze sfeer kan je, als dat dan nodig zou zijn, veel gemakkelijker praten over wat je liever anders wil.

Want ja, soms wil je gewoon kritiek geven, zeggen dat je het liever anders wil. En dat moet natuurlijk kunnen. hoe je dat kan doen, bespreken we later.

Waardering tonen kan dus snel. Wil je graag eens een goed gesprek aanknopen met jouw huishoudhulp waarin je samen de samenwerking wil bekijken, dan kan je je misschien hier inspiratie vinden. 

Heb je iets te bespreken met de huishoudhulp en weet je niet goed hoe je dat aanpakt? Aarzel niet om erover te praten met de jobcoach