De kreuken glad strijken doe je zo!

Een hemd echt mooi strijken, kost best wat tijd en inspanning! Hardnekkige kreuken ontstaan niet door het dragen, wel door het wassen en drogen. Dit soort kreuken verschijnt vaak terug na het strijken, hoe vaak je het ook strijkt...

Onze tips:

 • Gebruik de juiste dosering waspoeder.
 • Haal hemden zo snel mogelijk uit de wasmachine en klop ze uit.
 • Hang ze bij voorkeur op een kapstok te drogen.
 • Gebruik je de droogtrommel: gebruik lage temperaturen en haal je hemd er na het drogen best zo snel mogelijk uit.
 • Leg je hemd vervolgens plat in de wasmand en onze strijksters of huishoudhulpen zorgen voor een subliem resultaat!

Was weer wit krijgen: de zon werkt goed!

Een middeltje uit grootmoederstijd: hang je witte was in de zon, nog het liefst 'op den bleek'. Maar, het werkt écht! Grauwe was wordt terug witter als je deze op een zonnige dag buiten hangt. Vlekken worden vager en verdwijnen soms zelfs!

Wees tegelijk ook voorzichtig, want textiel in felle of donkere kleuren, 'bleken' ook. Dit geeft onaantrekkelijke vlekken. Gekleurde was binnenstebuiten hangen helpt. Of hang je textiel op in de schaduw en vermijdt het om deze was op te hangen wanneer de zon het sterkst is.

Samen werken aan een mooi strijk resultaat

Onze strijksters proberen om steeds mooi werk af te leveren.

Ze hebben twee tips om samen het resultaat nog te verbeteren:

 • zorg dat de was goed droog is: onze apparatuur heeft het niet nodig dat textiel nog klam is. We krijgen soms klamme of zelfs nog natte was. Enerzijds hebben we geen ruimte in het atelier om was te laten drogen (sorry), anderzijds beginnen we niet altijd meteen aan je was waardoor die muf kan worden. Dus: breng hem maar droog binnen, dan doen wij de rest.
 • leg je textiel 'luchtig' en plat in de wasmand: duw het niet extra aan om ze per sé in één wasmand te krijgen, geef gerust een tweede wasmand mee. Zo voorkom je dat er in de wasmand extra kreukels ontstaan en dan hebben onze strijksters ook extra ruimte om je kledij mooi te stapelen.

Was drogen bij vriesweer

Ook bij vriesweer kan je de was buiten drogen. Is je was (helemaal) stijf bevroren, haal hem naar binnen en hij is zo droog. Wees wel voorzichtig met de wasknijpers: zeker fragiele textiel kan scheuren of breken wanneer het bevroren is. Proberen maar!

Fris textiel

Soms vragen klanten ons, hoe kunnen we ervoor zorgen dat ons textiel fris ruikt? Onze tips:

 • Maak een goede dosering van je wasmiddel: niet te weinig, maar zeker ook niet te veel. Volg de aanwijzingen op de fles of doos.
 • Heb je het idee dat je was wat muf ruikt (ook na het wassen), dan kan je een volgende keer soda toevoegen.
 • Blijft het probleem, kan je eraan denken om de wasmachine eens te reinigen.
 • Hang je je kledij even te luchten om het vervolgens opnieuw te dragen, laat het dan niet in ons strijkatelier strijken. Door het stomen en blazen komt de 'geur van het dragen' vrij, je textiel ruikt dus niet zo fris. Je kan zelf even de grootste kreuken eruit strijken. Zijn deze te hardnekkig, kan je het textiel best wel gewoon mee wassen.

Het is niet nodig om je kledij averechts te trekken

Vele klanten leveren hun te strijken kledij averechts aan. We begrijpen dat: met het materiaal waarmee we thuis strijken, moet je kleding vaak binnenstebuiten strijken.

Voor kleding die in onze strijkateliers wordt gestreken is dat echter niet nodig. De strijkijzers die we gebruiken hebben blauwe 'zooltjes': zij voorkomen dat textiel gaat glanzen of gaat kleven aan het ijzer. Dit betekent dat we bijna al het textiel gewoon 'rechts' kunnen strijken. Dit geeft in de meeste gevallen ook een veel mooier resultaat (vb. geen averechtse plooien). Onze strijksters kunnen zelf inschatten wanneer het in uitzonderlijke gevallen toch beter is om averechts te strijken.

Dus, alvast bedankt om kleding toch 'rechts' aan te leveren. Dit scheelt veel werk voor onze strijksters.
Heb je suggesties, laat het ons zeker weten!